Ulusal Zümre

Ulusal Zümre Toplantıları

9. Ulusal Zümre Toplantısı
28-29 Ağustos ANKARA/2024

8. Ulusal Zümre Toplantısı
ANKARA/2023
Keçiören Belediyesi TEKNOMER

Taslak Program

Ayrıntılı Bilgi ve Sponsorluk

7. Ulusal Zümre Toplantısı
ANKARA/2022
Ostim Teknik Üniversitesi

Program

Zümre Görüntüleri

6. Ulusal Zümre Toplantısı
AFYON/2019

Tutanak

Program

5. Ulusal Zümre Toplantısı
ANKARA/2018

Program

4. Ulusal Atölye Çalışması
KASTAMONU/2017
Kastamonu Üniversitesi

3. Ulusal Atölye Çalışması
KÜTAHYA /2016
Dumlupınar Üniversitesi

2. Ulusal Atölye Çalışması
BOLU/2016
Abant İzzet Baysal Üniversitesi

1. Ulusal Atölye Çalışması
ANKARA/2015
Gazi Üniversitesi

Zümre Nedir? 

Aynı dersi okutan öğretmenler zümre olarak tanımlanır. Zümreler ve zümre toplantıları eğitimi planlamak, koordine etmek, eğitim öğretimin kalitesini yükseltmek, eğitim ile ilgili görüş ve önerileri sunmak geliştirmek, aynı alanlar ve öğretmenler arasında iletişim, uyum, iş birliği sağlamak amacıyla oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı zümre toplantılarını okul zümresi, ilçe zümresi ve il zümresi olarak öğretmenler arası olarak kendi kurumsal yapısında planlamaktadır.   

Neden Ulusal Zümre? 

Oysaki BTE Derneği olarak bizler; zümre toplantılarının ulusal -hatta uluslararası- bir yaklaşımla ve aynı branş öğretmenlerinin yanı sıra alanın önemli isimlerinin, akademisyenlerinin, il koordinatörlerinin, ilgili sektör ve sivil toplum temsilcilerinin, eğitim yöneticilerinin ve disiplinler arası çalışmalar için ilgili temsilcilerin katılımıyla çok paydaşlı bir zirve olarak yapılması gerektiğine inanmaktayız.  Ulusal zümreler; toplumsal ihtiyaçlarımızın tespiti, yol haritalarının belirlenmesi, planlamaların niteliği, problemlere getirilen çözüm önerileri, çalışmaların sürdürülebilirliği, yapılacak çalışmaların ve araştırmaların etkisi, iyi örneklerin paylaşılması, alana ilişkin kararlar alınması, iş birliği ve iletişim açısından önemlidir. Çok paydaşlı ulusal bir zümrenin, yılı boyunca yapılacak eğitim-öğretim etkinliklerine, yürütülecek araştırmalara, çalışmaların yaygınlaştırılmasına, projelerin sürdürülebilirliğine, yeni işbirliği fırsatları sağlanmasına ve eğitim öğretim niteliğinin artırılmasına katkısı büyük olacaktır. 

BTE Derneği Ulusal Zümresi 

Çok paydaşlı bir zümre anlayışından yola çıkarak ulusal bir iletişim ve etki alanına sahip, akademisyen, öğretmen, yönetici ve sektör temsilcilerinden 690 üyesi ve 8 ilde, il temsilciliği, 20 ilde il koordinatörlüğü bulunan Derneğimiz, mesleki gelişim, işbirliği ve iletişim modeli olarak sunduğu zümre çalışmalarına 2015 yılında Ankara Atölyesi ile başlamıştır. Bolu, Kütahya ve Kastamonu Atölye çalışmaları 2018 yılından itibaren Ulusal Zümre Toplantıları olarak Ankara ve Afyon illerinde yapılmaya devam etmiştir. Ulusal Zümre kapsamında planlanan etkinlik, çalıştay ve eğitimlerin taslak yapısı belirlenmiştir. 

Sivil toplum kuruluşu olarak topluma faydamızın artması, gönüllü çalışmalarımızın daha etkili planlanarak devamlılığının sağlanması, ülkemizin en büyük ihtiyacı olan bilişim teknolojileri eğitiminde niteliğin arttırılması ve öğrencilerimizin çağın gerektirdiği yeterliliklerle donatılması yönündeki farkındalıklarımız ve alan uzmanlığımız Bilişim Teknolojileri Eğitimcileri Derneği olarak hayata geçirmeye çalıştığımız zümre çalışmamızı daha önemli hale getirmektedir. 

Ulusal Zümreyi Desteklemek 

22.000’i devlet okullarında olmak üzere, kolej, özel okul ve kurslarla birlikte ülkemizde 30.000’den fazla bilişim teknolojileri öğretmeni görev yapmaktadır. Bu öğretmenlerin ve alana öğretmen yetiştiren üniversitedeki öğretim üyelerinin tek mesleki oluşumu Bilişim Teknolojileri Eğitimcileri Derneğidir. Etkinliğimizi desteklemek tüm bilişim teknolojileri eğitimcilerine destek sağlar. 

Bilişim Teknolojileri öğretmenlerimiz, ortaokullardaki (Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi) ve liselerdeki (Bilgisayar Bilimleri Dersi) derslerini okuturlar. Mesleki ve Teknik Liselerde görev yapan öğretmenlerimiz alan derslerini yürütürler. Ayrıca öğretim üyelerimiz, üniversitelerimizde bulunan Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümlerinde Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerini yetiştirirler. Ayrıca BTE Derneğinin BT Eğitimi ve Eğitimde Teknoloji kullanımı konularında çalışan sektör temsilcisi üyeleri bulunmaktadır.

Teknolojiye ne kadar hakim olduğumuz ve bu hakimiyeti ne şekilde kullandığımız, her ülkenin, her sektörün, her alanın, hatta her bir bireyin başarısında belirleyici olacaktır.  

Aldığımız teknoloji eğitiminin niteliğini belirleyecek olan ise, türlü türlü zorluklara rağmen, özveriyle bilişim teknolojileri derslerinde geleceğe dokunan eğitimciler olacaktır. Bu eğitimcileri, özellikle yapılandırılmış eğitim sistemi içinde okullarımızda görev alan, büyük kitlelerdeki öğrencilere ulaşan öğretmenleri desteklemek, ülkemizi gelecekte var edebilecek çocuklarımızın yetiştirilebilmesi adına atılmış en büyük adım olacaktır. Hepsi bölgelerinde özverili çalışmalara imza atarak, alanlarının nitelikli birer temsilcisi olmuş bu eğitimciler, ulusal zümremizde ülkemizin ihtiyaç duyduğu bu uzmanlık alanının gereğini eğitimci bakış açısıyla çalışmalara yansıtacaklardır. 

Eğitime sağlanan desteklerin gerçek faydalanıcısı öğrenciler olmalıdır. Büyük bir öğrenci nüfusuna sahip ülkemizde öğrenciler üzerinden yürüyen projeler ancak küçük gruplara ulaşmaktadır.  

Oysaki öğrencilere gerçek anlamda ulaşan ve fayda sağlayan çalışmaların yürütücüleri; etkinlikleri benimsemiş, sahiplenmiş, gönüllülükle ve özveriyle çalışan öğretmenlerdir. Bir eğitimciye ulaşmak, büyük öğrenci gruplarına, okullara, öğrencilere ve farklı bölgelere ulaşmanın mümkün tek yoludur.  

Derneğimiz farklı bölgelerde görev yapan, il temsilciliği yapılanması sayesinde bölgesindeki öğretmenlere ulaşabilen, gönüllü çalışma ve sivil toplum bilinci yüksek eğitimciler ile büyük öğrenci gruplarının faydalanıcı olduğu çalışmalar yürütür. Sahip olduğumuz bu etki alanı, sürdürülebilirliği ve yaygınlığı yüksek projeler gerçekleştirilmesine olanak tanır. 

Ülkemizde çok sayıda eğitim faaliyeti içeren proje desteklenmekte, fakat bu işin gerçek uzmanı olan eğitimcilerin bu projelerde olması gerektiği kadar yer almadığı dikkat çekmektedir. Sivil toplum kuruluşu çatısı altında bir araya gelmiş eğitimcilerimizin desteklenmesi, sivil toplum kuruluşumuzun kapasitesinin geliştirilmesine, eğitimcilerin uzmanlık alanları yönünde daha etkili çalışmalar koymalarına imkan tanıyacaktır. 

Hayata geçirmeye çalıştığımız Ulusal Zümre çalışması gelenekselleşecek yapısıyla tüm alanlara örnek olacak niteliktedir. Bu çalışmanın öncülüğünü yapan Derneğimize destek sağlamak kuruma yönelik olumlu tutum geliştirecektir.  

Zümre kapsamında yapılacak olan çalıştay sonuçları, raporlar, etkinlikler kamuoyuyla paylaşılacak, derneğimizin etki alanlarında yayınlanacak, dernek sitesinden ve sosyal medyadan ulaşılabilir olacaktır. 

7. Ulusal Zümre Toplantısı Ankara / 2022